Facebook Instagram

Tři recepty na velikonočního beránka

V některých domácnostech se peče každý rok podle téhož receptu, jinde se zkouší nové varianty – s tvarohem, s ořechy nebo třeba bez lepku. Možností je spousta a právě proto jsme pro Vás připravili výběr tří oblíbených receptů.

Datum: 14.04.2025

Tři recepty na velikonočního beránka: Klasika, tvarohový i bezlepkový

Velikonoční beránek je jeden z nejkrásnějších symbolů jarních svátků – spojuje v sobě tradici, vůni domova a chuť, kterou si mnozí pamatují už z dětství. Nejde jen o sladké pečivo, ale o součást svátečního rituálu, který každoročně rozzáří stůl i tváře těch, kteří ho s chutí ochutnávají. Ať už beránka vnímáte jako rodinný zvyk, nebo jako chutný doplněk velikonočního menu, jedno je jisté – bez něj by Velikonoce nebyly úplné.

V některých domácnostech se peče každý rok podle téhož receptu, jinde se zkouší nové varianty – s tvarohem, s ořechy nebo třeba bez lepku. Možností je spousta a právě proto jsme pro Vás připravili výběr tří oblíbených receptů. Najdete mezi nimi klasického piškotového beránka, jemného tvarohového s citronovou vůní i bezlepkovou variantu, která chutná skvěle a hodí se pro každého.

 

Klasický piškotový beránek

Ingredience:

4 vejce

200 g moučkového cukru

200 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

100 ml oleje

100 ml vody

citronová kůra z 1 bio citronu

špetka soli

máslo a hrubá mouka na vymazání formy

 

Postup:

1. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh.

2. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, vodu a citronovou kůru.

3. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně zapracujte sníh.

4. Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na beránka.

5. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C cca 45–50 minut.

6. Po vychladnutí beránka opatrně vyklopte, posypte moučkovým cukrem a ozdobte mašlí.

TIP: Pokud chcete beránka ještě slavnostnějšího, přelijte ho citronovou polevou nebo čokoládou.

Velikonoční pečení.

Tvarohový beránek s citronem

Ingredience:

250 g měkkého tvarohu

3 vejce

150 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

200 g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

100 ml oleje

citronová šťáva a kůra z 1 citronu

špetka soli

 

Postup:

1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.

2. Přidejte olej, tvaroh, citronovou šťávu i kůru a dobře promíchejte.

3. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva a promíchejte do hladkého těsta.

4. Nalijte do vymazané formy na beránka a pečte při 170 °C cca 50–55 minut.

5. Po vychladnutí poprašte cukrem a dozdobte dle své fantazie.

Výsledek: vláčný a jemný beránek s lehkou citrusovou vůní – ideální ke kávě i čaji.

Velikonoční pečení.

Bezlepkový velikonoční beránek

Ingredience:

3 vejce

150 g třtinového cukru

100 g mletých ořechů (vlašských nebo lískových)

100 g kukuřičné nebo rýžové mouky

1 lžička bezlepkového prášku do pečiva

100 ml oleje

100 ml mléka (lze použít i rostlinné)

1 lžička skořice (volitelně)

 

Postup:

1. Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte tuhý sníh.

2. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte olej, mléko, mleté ořechy a mouku s práškem do pečiva.

3. Nakonec jemně vmíchejte sníh a nalijte těsto do formy na beránka.

4. Pečte při 160–170 °C asi 45 minut.

5. Po vychladnutí beránka opatrně vyklopte z formy.

TIP: Tento beránek je přirozeně bez lepku i bez laktózy (při použití rostlinného mléka), ale přesto velmi chutný – vláčný a voňavý.

 

Ať už se rozhodnete pro tradiční piškotovou variantu, svěží tvarohový recept, nebo moderní bezlepkovou verzi, velikonoční beránek potěší každého hosta a krásně doplní sváteční tabuli. Nezapomeňte mu uvázat mašli, přidat několik malovaných vajíček a vytvořit si doma tu pravou jarní atmosféru.

 

Prohlédněte si celou kategorii VELIKONOČNÍ PEČENÍ.


Autor článku: VHV
Nejnovější příspěvky
Na vašem soukromí nám záleží Používáme soubory cookie a podobné nástroje, které jsou nezbytné k tomu, abychom Vám umožnili nakupovat, vylepšovali Váš zážitek z nakupování a mohli poskytovat naše služby.
Více informací Méně informací