Facebook Instagram

Velikonoční perníčky: Tradiční recept...

Velikonoce nejsou jen o pomlázce a malovaných vejcích – mezi voňavé stálice svátečního stolu patří i velikonoční perníčky. Tyto sladké kousky jsou oblíbené nejen pro svou chuť, ale i pro možnost kreativního zdobení, do kterého se může zapojit celá rodina...

Datum: 11.04.2025

Velikonoční perníčky: Tradiční recept, dekorace i chytré vychytávky pro radostné pečení

Velikonoce nejsou jen o pomlázce a malovaných vejcích – mezi voňavé stálice svátečního stolu patří i velikonoční perníčky. Tyto sladké kousky jsou oblíbené nejen pro svou chuť, ale i pro možnost kreativního zdobení, do kterého se může zapojit celá rodina.

 

Krátká historie velikonočních perníčků

Perníčky mají kořeny ve středověku, kdy byly považovány za luxusní pečivo díky obsahu drahého koření, jako je skořice, hřebíček či zázvor. Postupem času se jejich recepty přizpůsobily domácím podmínkám a staly se tradičním součástí Vánoc i Velikonoc.

Velikonoční perníčky se začaly péct jako symbol přicházejícího jara, znovuzrození a hojnosti. Často měly tvar vajíček, zajíčků, kuřátek nebo křížků, které symbolizují nový život.

 

Oblíbené způsoby zdobení

Jednou z největších radostí u pečení perníčků je jejich dekorace. Velikonoční perníčky se nejčastěji zdobí pomocí cukrové polevy (tzv. bílková poleva), barevných posypů, perliček a sušených květin.

Zde jsou 3 tipy pro originální vzhled:

Krajkové zdobení – tenké linky tvořené cukrovou polevou vypadají jako jemná výšivka.

Barevné glazury – použijte potravinářské barvy, které lze snadno vmíchat do polevy.

Minimalismus – čistě bílé zdobení na hnědém perníčku působí velmi elegantně.

 

K pohodlnému zdobení doporučujeme mít po ruce cukrářský sáček s jemnou tryskou, který najdete mezi pomůckami na pečení.

Velikonoční perníčky

Osvědčený recept na velikonoční perníčky

Zde je jednoduchý, ale vyladěný recept, se kterým budou vaše velikonoční perníčky nejen krásné, ale i vláčné a chutné.

Suroviny:

500 g hladké mouky

150 g moučkového cukru

2 lžíce medu

2 vejce

1 lžička perníkového koření

1 lžička jedlé sody

50 g másla

 

Postup:

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte těsto. Nechte ho v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.

Vyválejte na cca 5 mm a vykrajujte velikonoční tvary. Skvěle se hodí velikonoční vykrajovátka z e-shopu VHV – např. zajíček, vajíčko nebo slepička.

Pečte na 170 °C asi 7–10 minut.

Po vychladnutí zdobte dle libosti.

Velikkonoční perníčky.

Produkty, které vám ušetří čas i nervy

Ať už pečete jednou ročně nebo každou neděli, praktické pomůcky z našeho e-shopu vám práci výrazně usnadní:

Forma silikonová na čokoládu – pro originální čokoládové dekorace k perníčkům.

Vykrajovačka s pístem 3 ks – ideální i pro děti.

Silikonová forma beránek – pokud chcete rozšířit sladkou nabídku i o tradiční velikonoční symbol.

 

Velikonoční perníčky nejsou jen sladkostí – jsou součástí tradice, radosti i tvůrčího vyžití. Pečení může být skvělou příležitostí, jak strávit čas s dětmi nebo si jen užít tvoření a vůni medového těsta. A díky chytrým pomocníkům může být příprava ještě pohodlnější a zábavnější.

 

Prohlédněte si celou kategorii VELIKONOČNÍ PEČENÍ A VAŘENÍ.


Autor článku: VHV
Nejnovější příspěvky
Na vašem soukromí nám záleží Používáme soubory cookie a podobné nástroje, které jsou nezbytné k tomu, abychom Vám umožnili nakupovat, vylepšovali Váš zážitek z nakupování a mohli poskytovat naše služby.
Více informací Méně informací