Vychytávky




DÝŇOBRANÍ 

Dýně je královna podzimu, to je bez diskuse. Tyto pevné plody z rodu tykví mají rozmanité tvary i barvy a stejně rozmanité použití v kuchyni.

NA RŮŽOVÉ VLNĚ

Ať už je to známá dýně Hokaidó, kterou nemusíte loupat, dýně máslová, špagetová či muškátová.

A teď je ten správný čas pustit se do jejího zpracování. Pokud ji máte na zahrádce, stačí ji uložit na suchém tmavém místě a vydrží vám i pár měsíců. Je ale samozřejmě lepší ji zpracovat, zvlášť pokud je úroda opravdu velká.

Prohlédněte si naše další tipy, co můžete pro sebe nebo své blízké připravit z podzimních oranžových pokladů i vy.

K tomu jistě využijete kvalitní nepřilnavé nádobí z kolekce GRANDE, silikonové náčiní, antiadhezní pečicí formy i dózy s těsněním. A sáhnout můžete i po velkém množství tvarů a velikostí praktických zavařovacích sklenic.

DÝŇOBRANÍ

1/ Dýňová polévka

Podzimní menu je plné pečených dýní, vydatných zelných nebo dýňových polévek, které zahřejí. Tak zkuste třeba tuhle.

DÝŇOBRANÍ

SUROVINY

  • 800 g máslové dýně nebo Hokkaido
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule a 2 stroužky česneku
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička třtinového cukru
  • sůl a pepř
  • špetka chilli
  • dýňový olej

POSTUP:

V hrnci zpěňte na másle pokrájenou cibuli, přidejte dýni bez semínek, pokrájenou na kostičky. Opečte ji dozlatova, pak přidejte chilli, kari koření, cukr a zalijte vývarem. Vařte, až dýně změkne, netrvá to dlouho, potom vmíchejte smetanu, osolte a opepřete a nechte přejít varem. Nakonec polévku rozmixujte.

Podávejte ji posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky a kapkou dýňového oleje, někdo preferuje i ocet balsamico. Dobrou chuť.


2/ Dýňový koláč

Tohle je opravdu podařený koláč, velice chutný a navíc rozvoní celou domácnost.

DÝŇOBRANÍ

SUROVINY

  • 280 g hladké pšeničné celozrnné mouky
  • 80 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vejce

Na náplň potřebujete:

  • 560 g tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • šťávu a najemno strouhanou kůru z jednoho citronu
  • 340 g dýně, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 3/4 sáčku vanilkového pudinku

POSTUP:

Suroviny na těsto promíchejte a prohněťte, vyválejte na plát o síle cca 0,5 cm a přeneste do nepřilnavé koláčové formy. Přečnívající kraje seřízněte. Náplň: tvaroh, moučkový cukr, vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a Šťávu, dýni a vanilkový pudink rozmixujte dohladka a směs vlijte na připravené těsto. Pečte ve vyhřáté troubě na 180-200 °C přibližně 45 minut. Před podáváním ještě pocukrujte moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, můžete zdobit šlehačkou nebo mandlemi.


3/ Kompot alá ananas

Recept

DÝŇOBRANÍ

SUROVINY

  • 1 dýně
  • 2 lžíce kyseliny citrónové
  • 1 l vody
  • 1 kg cukru
  • ananasová příchuť

POSTUP:

Dýni očistíme, oloupeme, vybereme semínka a nakrájíme na menší kousky. Do většího hrnce dáme do cca 4 l vody dýni a rozpustíme v něm 2 lžíce kyseliny citrónové. V průběhu vařeni ji kontrolujeme, nesmíme ji příliš rozvařit.

Opatrně scedíme, necháme okapat a skládáme do zavařovacích sklenic. Do každé sklenice přidáme lžičku ananasové příchutě a zalijeme cukerným nálevem: na 1 l vody dáme 1 kg cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Sterilujeme 30 minut při teplotě 85-90 °C. Uchováváme v tmavé místnosti, na světle kompot ztrácí barvu.


4/ Dýňové chipsy

Kdo chce zkusit něco jiného než přesolené brambůrky a sušenky k televizi, může si připravit SLADKÉ DÝŇOVÉ CHIPSY v sušičce.


5/ Lahodný džus

Dáus je velice chutný, je to navíc skvělý způsob, jak dostat do těla vitamíny a živiny. A vůbec se nemusíte bát dýňové chuti, je velmi osvěžující.

DÝŇOBRANÍ

POSTUP:

Dýni zpracovanou základním způsobem zalijeme cukerným roztokem (1 kg cukru na 1 l vody) tak, aby byla ponořená, a rozvaříme ji do měkka.

Necháme vychladnout a pak vše včetně nálevu důkladně rozmixujeme do hladka. Pokud je rozmixovaná směs moc hustá, naředíme ji vodou na tekutou konzistenci, aby se dala přecedit přes jemný cedník. Z roztoku, který proteče cedníkem, uděláme džus. Můžeme případně přidat ještě vodu, cukr a ananasovou (nebo jinou) příchuť.

Ze směsi, která zůstane v sítku uděláme přesnídávku. Hotový džus nalijeme do zavařovacích sklenic a zavařujeme 30 minut na 80 °C. Uložíme do tmavé místnosti.


6/ Jemná přesnídávka

Recept

DÝŇOBRANÍ

Směs, která zbyla po zpracování dýňového džusu, vložte do hrnce. Podle množství přidejte cukerný roztok (v poměru 0,5 l vody + 0,5 kg cukru) a uveďte do varu. V trošce vody rozmíchejte vanilkový nebo ananasový pudink a horkou směs jím zahustěte. Máte-li hodně směsi, dejte více pudinků. Směsí naplňte skleničky a zavařujte 30 minut na 80 °C.

Využijete jako základ na snídani doplněný granolou nebo jí naplňte formičky na zmrzlinu a zamrazte. Získáte vynikající zmrzlinu.


7/ Dýňová hořčice

Velká podzimní úroda dýní si žádá jejich zpracování. Tak proč nezkusit recept na dýňovou hořčici. Je zajímavou alternativou klasické plnotučné hořčice, vhodnou jak ke grilovanému i uzenému masu, vařenému ovaru, tak i k přípravě zálivek, dipů, marinád u pečených mas nebo do pomazánek.

DÝŇOBRANÍ

SUROVINY

  • 1 dýně Hokkaidó
  • 2 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce cukru podle chuti
  • 1 lžička kurkumy, případně chilli
  • 3 lžíce vody

POSTUP:

Dýni Hokkaidó o váze kolem 1 kg rozkrojte a vydlabejte semínka. I se slupkou ji nakrájejte ostrým nožem na menší kostičky a orestujte ji na oleji. Jakmile lehce zesklovatí, přidejte hrubozrnnou hořčici, sůl, cukr a podlijte 3 lžícemi vody, s vodou ale opatrně, hořčice by byla pak moc řídká. Dýně se poměrně rychle rozdusí, většinou stačí cca 40 minut do změknutí. Pak už jen mixujte, buď do hladké konzistence nebo ponechte hrubší strukturu, s viditelnými kousky hořčičného semínka. Pokud se vám hořčice bude zdát málo oranžová, přidejte pro barvu lžíci kurkumy. Na závěr vlijte ocet a ochutnejte, každý má rád hořčici trochu jinou, někdo ocení spíše sladší, jiný raději ostrou, pikantní, podobnou oblíbené dijonské.

Jestliže máte raději pikantnější hořčici, můžete přidat do směsi 1 lžičku chilli, špetku muškátového oříšku nebo mletý koriandr.

Plňte do čistých sklenic, uzavřete je víčkem a otočte dnem vzhůru. Horkem se víčka chytí a hotová hořčice bude připravena na delší skladování.

Pokud nejste příznivcem tohoto uskladnění, raději hořčici zavařte při 80 °C po dobu 30 minut v zavařovacím hrnci. Pak vydrží opravdu dlouho, většinou ale rychle zmizí.

NA RŮŽOVÉ VLNĚ 

Celý svět jede na růžové vlně. Ta se hodí i k romantické, něžné snídani. Také do školy nebo do práce si můžete pořídit krásné kousky, které navodí pohodovou atmosféru.

NA RŮŽOVÉ VLNĚ

O přestávce nebo polední pauze si můžete vychutnat oblíbený nápoj nebo kávičku. A nejen to. U nás najdete i další nezbytnosti, které různým odstínům růžové či vínové barvy oživí interiér neutrálních moderních kuchyní a jídelen. Sáhněte po prostírání, vonných svíčkách a jiných kouscích, které jsou praktické, ale mají i šmrnc.

  • láhve, termopoháry na kávu nebo termoplechovky – pohodu si můžete přinést s „coffee to go“ a vychutnat si chvilku klidu před hektickým dnem za pultem nebo před poradou, i „růžově naladěné“ dívky rády sáhnou po tritanové láhvi s vodou či plechovce se srdíčky. Ta udrží studený nápoj chladný v teplých podzimních dnech nebo teplý nápoj, když se výrazně ochladí.
  • keramické či smaltované misky - snídaňové cereálie, jogurt plný zralých ostružin nebo salát servírujte v keramické misce se srdíčky nebo smaltované misce z kolekce Louka. Večer z nich zase můžete zobat sušené křížaly nebo oříšky a popíjet kávu či bylinkový čaj z hezkého růžového hrnku.
  • obklopte se květinami v elegantní, jednoduché váze – podzim je plný voňavých růží, jiřin a chryzantém v různých růžových odstínech i krásné léčivé echinacei, tak si je dejte do skleněné nebo keramické vázy

Zútulněte si růžovou barvou nejen interiér. Vneste do chvil, kdy se na okamžik v hektickém dni zastavíte, optimismus a pohodovou atmosféru.

ČERVENÁ ŘEPA 3x JINAK 

Konec léta a začátek podzimu přináší zajímavé zpestření jídelníčku v podobě červené řepy. Vykouzlete z ní slané i sladké lahůdky, které jsou jednoduché na přípravu a tělu dodají důležité látky a vitamíny.

ČERVENÁ ŘEPA 3x JINAK

Tato sezónní zelenina, která při správném uskladnění vydrží opravdu dlouho, si říká o zpracování v kuchyni. Kromě pečené řepy, boršče a tataráčku si můžete připravit jednoduchá jídla, která se hodí nejen k večeři, ale udělají parádu i na oslavě, rautu nebo při grilovačce s přáteli.


TROJICE RECEPTŮ, KTERÉ STOJÍ ZA VYZKOUŠENÍ:


1/ Šťavnatý salát z červené řepy

Salát je skvělou snídaní nebo chutnou večeří. Navíc je řepa koncem léta a na podzim sezónní zeleninou, která díky své atraktivní barvě vypadá opravdu zajímavě a je plná zdraví prospěšných látek.

ČERVENÁ ŘEPA 3x JINAK

SUROVINY

  • 2–3 červené řepy
  • rukola/špenát/bazalka
  • 100 g kozího sýra
  • opražené mandle/vlašské ořechy/
  • slunečnicová semínka

marináda:

  • 3 lžíce medu
  • 10 lžic oleje
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • tymián, sůl, pepř

POSTUP:

Vařenou červenou řepu okrájejte nebo oloupejte škrabkou a nakrájejte na tenké plátky do mísy s víkem a nechte ji přes noc v chladu marinovat v omáčce. Když bude naložená déle, tím lépe.

Smíchejte ji pak s čerstvou rukolou, kousky kozího sýra a posypte opraženým vlašskými ořechy, případně mandlemi. Kdo nemusí aromatickou rukolu, může ji vyměnit za bazalku.

A komu nechutná kozí sýr, může řepu doplnit špenátem a granátovým jablíčkem. Kromě ořechů a mandlí můžete stejně dobře dochutit salát slunečnicovými semínky. Jen pozor, ať nic neušpiníte. Barvivo červené řepy je dost neúprosné.

Orion tip: pozor, řepa hodně barví, takže použijte mikroténové rukavice.


2/ Rychlá pomazánka z řepy

Pomazánka má díky řepě a tvarohu krásnou růžovou barvu, takže toasty, bagetku nebo kanapky neodmítne žádný host. Oživí stůl na každé oslavě i posezení s přáteli.

ČERVENÁ ŘEPA 3x JINAK

SUROVINY

  • 250 g vařené červené řepy
  • 150 g plnotučného tvarohu
  • 50 g sýra feta
  • 1 roužek česneku

POSTUP:

Rozmixujte v robotu oloupanou vařenou řepu, nakrájejte ji sekáčkem na hrubší drť. Přidejte prolisovaný česnek, tvaroh a mixujte do hladké hmoty. Nakonec přidejte rozdrobenou fetu a krátce promixujte.

Pokud je to potřeba, zlehka dosolte. Chutná výborně na jakémkoliv pečivě. Třešničkou na pomyslném dortu je nasekaná nebo nůžkami na bylinky nastříhaná pažitka, petrželová nať nebo bazalka. A to je vše. Jednoduchá a efektní pomazánka je na světě.


3/ Sladké růžové cookies z řepy a ovesných vloček

Možná znáte staročeské kynuté „řepánky". My přicházíme s jinou variantou použití červené řepy při sladkém pečení.

ČERVENÁ ŘEPA 3x JINAK

Tyto cookies jsou plné opražených vloček a křupavých oříšků.

Řepa jim dodá krásnou růžovou barvu, takže překvapí nejen vaše hosty. I děti si na nich pochutnají, pokud jim je zabalíte do svačinové krabičky do školy. A jestliže chcete odlehčenou verzi, místo cukru použijte stévii nebo xylitol, tzv. březový cukr.

SUROVINY

  • 1,5 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • 0,5 hrnku moučkového cukru
  • 1 středně velká červená řepa
  • 1 prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 0,5 hrnku ořechů
  • 1 hrnek strouhané, vařené červené řepy
  • 3 lžíce mléka na rozředění

POSTUP:

Začněte tím, že si uvaříte červenou řepu do měkka. Řepu nekrájejte, nechte bulvu vcelku, ať se nevyvaří červené barvivo. Nebo ji lze upéct zabalenou v alobalu v troubě. Stačí ji hodit na mřížku, třeba vedle pekáče s masem, tím ušetříte energii při jejím pečení. A kdo se tím nechce vůbec zdržovat, může použít již hotovou řepu, zavakuovanou v sáčku.

ČERVENÁ ŘEPA 3x JINAK

Ovesné vločky opražte nasucho na nepřilnavé pánvi, nasypejte je do zadělávací misky. Máslo v misce nechte lehce rozpustit, použijte mikrovlnnou troubu, to je nejrychlejší. Oloupanou vařenou řepu nastrouhejte na jemném struhadle, vlašské ořechy nasekejte nebo podrťte na hrubší kousky. Pak už stačí vše smíchat, připravit si 2 plechy vyložené pečicím papírem a polévkovou lžící vytvořit hrudky. Ty lehce rozmáčkněte, zarovnejte do tvaru kulatých cookies. Sušenky se zvětší jen nepatrně, takže stačí rozestupy mezi kousky cca 2 cm.

GRILOVANÉ RYBY 

Rybí maso na grilu je nejen pochoutka, je také lehké, dietní a zdravé.

GRILOVANÉ RYBY

  • V případě pstruha nebo makrely jsou nejlepší celé, vykuchané ryby. Břicho lze naplnit bylinkami, od libečku, tymiánu až po mladé kopřivy. Jemné rybí masíčko ocení spíš jednoduché ochucení solí a pokapání citrónem, než překombinované směsi koření.
  • Totéž platí i pro grilování tzv. podkov nebo vykostěných filetů. Můžete je grilovat na kapce oleje na grilovací desce nebo litinovém plátu. Ten musí být čistý, aby se při otáčení ryba nepotrhala.

Když je ryba hotová, maso nebo kůže se sama pustí, není třeba ji obracečkou odtrhávat od desky. A otoček udělala ryba za život dost, na grilu ji otočte jen jednou. Můžete sáhnout i po grilovací mřížce, kterou oceníte i při přípravě menších kusů nebo drobnějších mořských plodů. I celé ryby do ní jednoduše zacvaknete a ogrilujete ji dozlatova z obou stran.

Tepelná příprava je rychlá, u filetů se začíná tak, že na desku přijde část s kůží, až pak se obrací širokou obracečkou. Doba přípravy obecně odpovídá tloušťce grilovaného kusu, 1 cm vyžaduje 3-5 minut na grilu, celé ryby opékejte 15-30 minut.

A abyste si masíčko vychutnali, nechte jej zakryté alobalem ještě alespoň 5 minut odpočívat.

Tak „plavte“ do nejbližšího rybářství nebo k osvědčenému prodejci a šup s rybkou na gril.

CUKETA - POKLAD ZE ZÁHRADKY TAK TROCHU JINAK 

„Nechceš cuketu?“ To je teď nejčastější věta, kterou slyšíte od rodiny nebo souseda, se kterým jste se zapovídali přes plot. Sezóna cuket je v plném proudu a počáteční nadšení z toho, jak pěkně rostou, rychle pomine. Pak přichází otázka, jak ji zpracovat. Zkuste to trochu jinak.

CUKETA - POKLAD ZE ZÁHRADKY

Cuketa, chcete-li cukína, je vynikající letní zelenina. Jedná se o druh tykve, která si u nás získala velkou popularitu. Nejenže je nenáročná na pěstování, ale obsahuje hodně vody, takže pokrmům dodá šťavnatost. Obsahuje množství vitamínů a minerálů, její konzumace v tepelné formě odbourává stres, posiluje svaly, srdce, zrak a je lehce stravitelná.

Jak zpracovat cuketu

Cuketa je dostupná, dietní a hodí se k přípravě sladkých i slaných jídel, kterých v kuchyni vykouzlíte nespočet. Navíc výsledné jídlo vyjde na pár korun.

Určitě každý zná klasický cukeťák, v troubě zapečenou cuketu, plněnou směsí mletého masa, cuketové řízky, zelí nebo perník, kterému nastrouhaná cuketa dodá vláčnost.

Proto přicházíme se dvěma tipy na méně časté recepty, které zvládne připravit každý. Zaujmou požitkáře při večerním posezení s vychlazeným pivkem i návštěvu u odpolední kávy.

A tady jsou. 2 netradiční recepty, které bude chtít ochutnat každý:


1/ Cuketový tatarák

Tataráček je bezlepkový, pokud jej nepodáváte s bagetkou nebo chlebem, navíc neobsahuje vejce ani mléčné výrobky.

CUKETA - POKLAD ZE ZÁHRADKY

SUROVINY

  • 1 menší cuketa
  • 1 bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • sůl, pepř

POSTUP:

Na struhadle s většími otvory nastrouhejte cuketu i se slupkou a přes cedník ji vymačkejte, abyste se zbavili přebytečné tekutiny. Na nepřilnavé pánvi orestujte na lžičce oleje nadrobno nakrájenou cibuli, po zesklovatění přidejte nakrájený česnek a cuketu a duste vše max. 5 minut. Cuketa se rychle rozdusí na kaši, takže i tepelná úprava musí být hodně rychlá. Pak směs dochuťte sójovou omáčkou a worcesterem, protlakem, hořčicí a paprikou, která dá směsi barvu, jako by to byl hovězí tataráček.

CUKETA - POKLAD ZE ZÁHRADKY

Stačí ji promíchat a hned stáhnout ze sporáku. Nakonec tatarák dochuťte podle libosti solí a pepřem a podávejte vychlazený, třeba s čerstvým kváskovým chlebem.

Orion tip na vylepšení: přidejte do směsi špetku chilli nebo lžíci najemno nasekaných kaparů.

Dokonalost ale získá, když směs natřete na křupavé opečené topinky a nahoru položíte kolečka červené cibule.


2/ Sladký cuketový štrúdl

Štrůdl je tradiční rakouský dezert, který se obvykle připravuje s ovocem a těstem. Ale co kdybychom vám řekli, že můžete vytvořit štrůdl i z cukety? Ano, správně jste slyšeli! Věřte, že nepoznáte rozdíl mezi jablky a touto směsí.

CUKETA - POKLAD ZE ZÁHRADKY

SUROVINY

  • 1 menší cuketa, cca 250 g
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 1 vanilkového pudinku v prášku
  • 2 lžíce cukru krystal
  • mletá skořice
  • drcené vlašské ořechy
  • 2 lžíce strouhanky
  • listové těsto rolované na pečicím papíře
  • 1 vajíčko na potření

POSTUP:

Oloupanou a nahrubo nastrouhanou cuketu dejte do misky a přidejte citrónovou šťávu. Cuketa mnoho tekutiny nepustí, ale pokud ano, trochu ji sceďte.

Vložte ji do rendlíku s nepřilnavým povrchem, přidejte cukr, vanilkové cukry a skořici. Cuketu poduste lehce, aby zesklovatěla, stačí 3-5 minut, vsypejte vanilkový pudink, který s tekutinou z cukety vytvoří pojidlo.

Rychlejší práci zajistí listové těsto, které se prodává již rozválené na pečicím papíře, stačí jej tedy jen rozvinout, uprostřed vysypat pás široký cca 10 cm strouhanou a nanést vychladlou směs. Nahoru ji posypejte vlašskými ořechy.

CUKETA - POKLAD ZE ZÁHRADKY

Orion tip: Vyloupané ořechy při krájení nožem často odlétnou daleko, zlepšovákem je použití válečku. Několikrát na pracovní desce ořechy přejeďte dřevěným nebo kovovým válečkem, budou rychle rozdrceny na menší kousky.

Pak jej stačí zavinout, konce ohnout dolů, aby štrúdl držel tvar a vidličkou povrch propíchat. Pomažte jej s pomocí mašlovačky vajíčkem, aby se hezky leskl, a dejte péct dozlatova na 250 °C do trouby.

Na vašem soukromí nám záleží Používáme soubory cookie a podobné nástroje, které jsou nezbytné k tomu, abychom Vám umožnili nakupovat, vylepšovali Váš zážitek z nakupování a mohli poskytovat naše služby.
Více informací Méně informací